Opfok van Jongvee; investering in de toekomst

Het opfokken van een vaars is een behoorlijkse investering voor elke melkveehouder. In de praktijk is de variatie in opfokkosten groot, en afhankelijk van meerdere factoren zoals bijvoorbeeld de kosten voor arbeid, grond en gebouwen die per bedrijf nogal kunnen verschillen. Afhankelijk van welke kosten worden meegerekend, kost het al snel een paar duizend euro van kalf tot vaars. 

Wageningen Universiteit heeft een handig rekenprogramma ontwikkeld, genaamd JONKOS, om melkveehouders te helpen bij het inzichtelijk maken van deze kosten. Dit programma is gratis te downloaden via deze link en biedt een uitgebreid overzicht van de verschillende kostenposten, zodat u een duidelijk beeld krijgt van uw investering.

Hoewel de opfokkosten een aanzienlijk bedrag zijn, is het opfokken van een vaars een investering in de toekomst. Een goed opgefokte vaars:

  • Komt sneller in productie.
  • Heeft een hogere levensproductiviteit.
  • Ervaart minder gezondheidsproblemen gedurende haar leven.

Daarom is het belangrijk om niet te besparen op essentiële aspecten zoals gezondheid, voeding en huisvesting.

Een goed ingerichte stal draagt bij aan een gezonder en productiever melkveebedrijf

Naast voeding en gezondheidszorg is de stalinrichting van doorslaggevend belang voor de groei en ontwikkeling van het jongvee. Een goed ingerichte stal draagt niet alleen bij aan het welzijn van het dier, maar uiteindelijk ook aan een gezonder en productiever melkveebedrijf.

Een goed matras biedt een groot verschil in comfort

Kalveren tot 5 maand worden op stro gehuisvest, het liefst met een twee vloeren principe met een roostervloer tussen het stro en het voerhek. Vanaf een maand of 5 kunnen de kalveren worden gehuisvest in ligboxen. Investeer hierbij in een goede matras voor kalveren. “Tegen een in verhouding kleine meerprijs bieden matrassen een groot verschil in comfort boven een simpele rubber mat. Regelmatig instrooien van de matrassen geeft de melkveehouder zicht op de dieren, maakt de kalveren makker en heeft een positieve invloed op de latere uiergezondheid van de volwassen melkkoe”, aldus Bertjan Westerlaan van Vetvice.

Het juiste voerhek verhoogt de kwaliteit van werken

Voor de kleinste kalveren is een palisadehek een goede keus. Deze is in de juiste maatvoering per groep beschikbaar. De kalveren leren al hun kop in het voerhek te steken en ervaren, ook bij onthoorning, het comfort van een groot kopgat. “Jongvee moet je trainen voor de overgang naar de melkkoeien."

Vanaf een maand of 7, maar zeker bij de drachtige pinken, is een zelfsluitend voerhek aan te raden. Een voerhek voorkomt verdringing bij het voer, geeft rust en biedt de melkveehouder de mogelijkheid de dieren te behandelen: bekappen, conditiescore, inseminatie of een laatste jongveecheck voordat de kalveren naar de afdeling voor de droge koeien gaan. Een zelfsluitend voerhek voorkomt stress bij het kalf en de melkveehouder, en dit verhoogt de kwaliteit van het werk.

Nu het jongvee weer op stal gaat, is dit hét moment om uw stalinrichting onder de loep te nemen.Loop alles na, van voerhekken tot ligboxen. Moet er iets gerepareerd of misschien zelfs vervangen worden?

Innovaties en updates in stalinrichting zijn niet alleen goed voor het welzijn van het vee, maar kunnen ook bijdragen aan een efficiënter bedrijfsproces. Benut deze periode om uw jongveestal te optimaliseren.

P.S.: wist u dat er in het renovatie E-boek een handige maattabel staat voor het afstellen van de stalrinchting voor uw jongvee? U kunt het E-boek gratis downloaden.