Ease the squeeze (cow management UK)

5 november 2024

Spinder in het nieuws: Cow Management, Verenigd Koningkrijk

Bron: Ease the squeeze and create a breeze (Oct 24)

Tekst: Rachael Porter (Cow Management UK) 

Wat zijn de knelpunten in de huisvesting die producenten zouden kunnen en moeten aanpakken, vooral met het oog op de volgende subsidieronde van DEFRA? We spraken met een aantal bouwspecialisten om meer te weten te komen.

Waar moeten melkveehouders hun toekomstige investeringen in huisvesting en gebouwen op richten om het beste voor hun geld te krijgen? En nu de huidige ronde van Farming Equipment and Technology Fund (FETF)-subsidies ten einde loopt en de focus verschuift naar de volgende ronde in 2025, wat moeten melkveehouders op hun verlanglijstje hebben staan om de gezondheid, het welzijn en uiteindelijk de productiviteit van hun veestapel te helpen verbeteren.

Derk Jacobi, van het bedrijf Spinder, dat zich bezighoudt met huisvesting en uitrusting voor melkvee, dringt er bij producenten op aan om na te denken over de huisvesting van droge koeien. De ligboxen van zijn bedrijf worden verkocht via de in Cheshire gevestigde David R Beech Barn Equipment, en tijdens zijn bezoeken aan bedrijven in het VK heeft Derk Jacobi gemerkt dat droge koeien vaak over het hoofd worden gezien.

"Droge koeien hebben meer ruimte nodig en dus grotere ligboxen. Maar bedrijven bieden meestal geen ruimte aan deze koeien en verwachten dat ze zich in boxen wringen die ontworpen zijn voor melkkoeien," zegt hij.
 
De periode van drie of vier weken die voorafgaat aan de close-up groep, die vaak in strohokken wordt doorgebracht, is van cruciaal belang voor een succesvolle overgang. “Als koeien niet comfortabel en gemakkelijk kunnen gaan liggen, blijven ze gewoon staan en rusten ze niet,” legt Derk Jacobi uit. “Dit legt veel druk en stress op de hoogdrachtige koe - vooral op haar voeten - wat kan leiden tot een groot aantal problemen. Verminderde mobiliteit en een slechte voeropname zijn nog maar het begin.”
 
Droge koeien in de veraf groep en gehuisvest in ligboxen moeten toegang hebben tot enkele grotere ligboxen die speciaal voor hen zijn afgescheiden om te gebruiken. “Hoeveel groter deze ligboxen moeten zijn, hangt af van de grootte van de koeien in de kudde. Als ruwe richtlijn geldt: meet de heupbreedte van een aantal koeien in de kudde en verdubbel deze. Dat is de breedte die de ligboxen moeten hebben voor de melkveestapel. Tel daar 10 cm, of liever nog 15 cm, bij op voor de ligboxen voor droogstaande koeien.”
 
Een typische ligbox moet tegenwoordig minstens 1,15 m breed zijn - bij voorkeur 1,2 m. Voor droge koeien moeten producenten dus op zoek gaan naar een breedte van minstens 1,3 m en bij voorkeur 1,35 m. “Dit is iets om over na te denken bij het installeren van nieuwe ligboxen, maar het is ook mogelijk om een deel van bestaande ligboxen te verbreden om beter plaats te bieden aan veraf groep droge koeien,” zegt de heer Jacobi.
“Elke minuut staan, voor alle koeien ongeacht waar ze zich in de productiecyclus bevinden, is verloren tijd. Pers dus geen extra ligboxen in een stal en pers droge koeien niet in ligboxen die te klein voor ze zijn. Zowel de poten als het herkauwen hebben er baat bij als u droge koeien meer ruimte geeft, en u maakt ze ook klaar voor een betere overgang naar de melkveestapel.”