Geertjan en Nathalie Kloosterboer

‘De boerderij verbindt ons, onze passie zit er in.’

19 juni 2019

Wij hebben liever iets geprobeerd dat niet werkte, dan dat we een kans laten liggen. Ik vind het leuk dat ik een boer heb getroffen die out of the box kan denken. Als wij iets doen, dan doen we het volledig en niet half. Daarin vullen we elkaar 100 procent aan. We geven elkaar energie.

Zij vindt hem een out of the box-boer, hij roemt haar om haar enorme drive. 'Kan niet bestaat niet'. De Spinder boegbeelden Geertjan en Nathalie Kloosterboer delen hun verhaal over de liefde voor het vak en hun boerderij op boerderij.nl www.boerderij.nl
 

Geertjan

6 jaar geleden kwamen we volledig op het bedrijf. Omdat de stad steeds dichterbij komt, keken we rond tot we er bewust voor kozen om hier verder te gaan. We zitten vlak bij snelweg A1, daar hebben we een voordeel van gemaakt. De nieuwe stal is geschikt voor de ontvangst van veel mensen, want ik doe er graag dingen bij. Zoals: de sector promoten, rondleidingen geven en lasergamen organiseren. Dat vind ik leuk. Als ik alleen mijn koeien had, werd ik gek.

 


Geertjan (39) en Nathalie (37) Kloosterboer wonen met hun zonen Finn (10), Mats (8) en Kay (5) in Oxe bij Deventer (Ov.). Daar hebben ze een bedrijf met 120 melkkoeien en 62 hectare land. Daarnaast doen ze aan boerderijeducatie en ontvangen ze groepen, van vergaderingen tot kinderfeestjes - foto: Ronald Hissink.

"Ik ben boer in hart en nieren, maar als het er op aankomt, gaat zij voor"

Nathalie en ik hebben het er over gehad hoe de boerderij in onze relatie staat. Ik vroeg: "Ik ben boer, wil je dat wel?" Iedere koe die afkalft, daar wil ik bij zijn. Als ik daarin consessies zou moeten doen, zou ik het niet goed doen.
Het bedrijf is er altijd. Wéér te laat komen op een verjaardag, omdat een kalf geboren wordt, dat blijft. De conclusie is dat ik boer in hart en nieren ben, maar als het erop aankomt, gaat zij wel voor. Dat Nathalie niet uit de sector komt, vind ik een voordeel. Het is verfrissend dat ze niet in mijn bubbel zit. In de bedrijfsvoering denk ik weleens traditioneel; ik ben blij met haar originele visie. Dankzij haar hebben we bloemenranden. Dat kost vier rijen mais, maar ik vind het super.

"Ze heeft een enorme drive. "Kan niet is geen optie voor haar."

Ruzie hebben we eigenlijk nooit. Hooguit hebben we allebei een punt, dan is het ‘agree to disagree’. Dan wil ze bijvoorbeeld de bloemenrand drie keer zo groot hebben en dan middelen we. We zijn allebei veel bezig, ook ’s avonds. We hebben een schriftje vol ideeën, waarvan we er af en toe een paar uitwerken. Zij is het brein achter creatieve ideeën, ik ben van de praktische uitwerking, de vergunningen en het businessplan.

Ze heeft een enorme drive, ‘kan niet’ bestaat niet bij haar. Nathalie heeft de kalveren overgenomen van mijn moeder en dat doet ze goed. Ze moet wel oppassen dat ze zichzelf niet voorbij loopt. Zelf probeer ik 120 procent in een dag te stoppen en ben daardoor nog weleens te laat. Als ik eens vroeg ben, ga ik nog snel even iets doen en kom dan alsnog laat. Zoals de boerderij nu draait, verbindt de boerderij ons. Dat kan omdat we onze passie er in stoppen.”


Nathalie

We kennen elkaar van school. Ik deed bloemsierkunst, hij veehouderij. Dat hij boer was, vond ik prima. Toen het serieuzer werd, zei ik wel tegen hem: mocht je ooit naar het buitenland willen, dan ga ik niet mee. Ik ben in loondienst geweest en heb een eigen bedrijf gehad. Toen we drie kinderen hadden, kwam ik thuis. Als je niet van een boerderij komt, moet je er wel iets mee hebben. Hij is niet het type dat 24 uur per dag op de boerderij moet zijn. Ik zeg niet dat ik het altijd allemáál leuk vind, maar begrijpen doe ik het wel. Naast de nadelen van de boerderij heb je ook de voordelen. Onze zoons hoefden niet naar een kinderdagverblijf en als ze van school komen, dan zijn wij er. 

Geertjan is niet het type dat 24 uur per dag op de boerderij moet zijn. Hij geniet van de tweede tak, van mensen op het erf. Wij weten goed wat we willen en hoe we het willen. Wat we doen, vind ik erg leuk, ik heb er plezier in om te organiseren of lunches te maken voor groepen. We zijn echt samen op het bedrijf, maar we doen ieder ons eigen ding. Zo hebben we elkaar altijd wat te vertellen bij de koffie.

Ik roep hem weleens na: denk erom, jip-en-janneketaal!

We vinden het mooi om mensen van buiten met de groene sector te verbinden. Als Geertjan een groep begeleidt, moet ik nog weleens roepen: ‘denk er om, jip-en-janneketaal.’ Maar als het lukt om een club – die denkt niks met de agrarische sector te hebben – toch te bereiken, dan geeft dat voldoening. Waarin we verschillen? Geertjan maakt nog weleens rommel in huis, maar hij vindt juist dat ik van alles op het erf laat slingeren. Waar we allebei niet goed in zijn, is tijd voor onszelf maken. Er zijn heel veel dingen leuk aan Geertjan. Hij is een enthousiaste, lieve vader en hij staat open voor nieuwe ideeën. Ik had vast niet zoveel opgepakt als hij daar niet zo positief op reageerde. Hij ziet kansen.