Droge koeien moet je koesteren

16 mei 2022

De droogstandsperiode is voor de koe het laatste moment waarin ze nog extra krachten op kan doen voor het afkalven en de melkproductie. Deze periode van 'zwangerschapsverlof' is mede bepalend voor haar gezondheid en prestaties als verse koe. "Droge koeien moet je dan ook koesteren", aldus Rudmer Hilverda. Hij is regelmatig met melkveehouders in gesprek over renovatie of nieuwbouwplannen. De stalinrichting voor de droge koeien is hierbij steevast een aandachtspunt. 

Rudmer Hilverda is regelmatig met melkveehouders in gesprek. De stalinrichting voor de droge koeien is hierbij steevast een aandachtspunt. 


Extra ruimte biedt comfort

Hoogdrachtige koeien wegen zomaar 100 kg meer. Deze extra kilo's vertalen zich ook naar de breedte van het dier. De droge koeien hebben dan ook extra ruimte nodig, zowel aan het voerhek als in de ligbox. Hilverda adviseert een vreetplaatsbreedte van 75 cm en een ligboxbreedte van 130 tot wel 135 cm. "Let wel, deze maten zijn gericht op een gemiddelde Holstein koe. Het is belangrijk om de stalinrichting in het algemeen aan te passen aan de koppel. Wij adviseren alle melkveehouders om eerst eens hun koeien te meten, voordat plannen definitief worden gemaakt." Ook de loopruimtes in de stal voor de droge koeien mogen gerust ruim zijn. Zo kunnen ook de ranglage dieren stressvrij rondlopen en aan het voerhek staan. 

Een ruime, overzichtelijke indeling voor de droge koeien groep. Alle koeien rusten of staan aan het voerhek.


'Gewichtloos' zweven op een waterbed

In de moderne melkveebedrijven worden de droge koeien vaak in dezelfde stal als de melkkoeien gehuisvest. Hiermee verandert dus de omgeving voor de dieren niet als ze droog worden gezet, en wordt extra stress voorkomen. Het ligbed van de droge koeien is hierbij vaak gelijk aan dat van de melkkoeien. Toch kan het geen kwaad om ook hier wat extra comfort toe te voegen. "Monteer bijvoorbeeld een waterbed voor de droge koeien". Eenmaal liggend, zweeft de koe op een laagje water. Het waterbed hindert de doorbloeding van de koe niet, en ze ervaart dan ook geen drukpunten. Bovendien is een waterbed bijzonder hygiënisch en neemt het schoonmaken en instrooien in verhouding weinig werk.

Het Dual waterbed zorgt ervoor dat de koe ‘zweeft’ op de waterlaag, waardoor het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. De boxbreedte is 130 cm. 


Nog een laatste tip om de doorbloeding en het comfort van de dames te verhogen. "Monteer ook bij de droge koeien een koeborstel. Dit zorgt naast comfort ook nog eens voor afleiding en beweging".

Lees hier over onze koeborstel actie (tot en met 31 mei 2022)