Het kiezen van de juiste boxbedekking voor uw koeien is belangrijk. Naast aanschafwaarde, onderhoudskosten en arbeid is het ligcomfort een belangrijke factor. Een koe rust immers 12 tot 14 uren per dag. Daarvoor is een comfortabele en droge ligplaats nodig, waar ze probleemloos kan gaan liggen en opstaan.
Het meest aangenaam vindt de koe een omgevingstemperatuur tussen de -5 en de 18 graden Celsius. Als het warmer wordt, met name in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, heeft de koe moeite haar warmte af te voeren. Dit kan leiden tot hittestress. Een koel boxoppervlak, dat ondersteunt bij de afvoer van de warmte van de koe, is dus gewenst.
Het waterbed wordt gemonteerd op de betonnen ondergrond. In de zomer is de luchttemperatuur in de stal (te) hoog waardoor de koe haar lichaamswarmte moeilijk kan afstaan. Als ze op het waterbed ligt, geeft ze haar warmte af aan het rubber en daarmee aan het water in het waterbed. Het beton onder het waterbed heeft een temperatuur van slechts 4-7 graden. De warmte van de koe verdwijnt via het waterbed naar het koele beton. De koe loopt minder kans op hittestress en zal beter presteren. Doordat ze op het koele waterbed langer ligt, blijft de melkproductie beter op peil.
Er bestaan twee types waterbedden. Single waterbedden bestaan uit één watercompartiment. Dual waterbedden zijn voorzien van een tweede watercompartiment, speciaal voor extra kniecomfort. Het kniecompartiment wordt in verhouding meer gevuld. Op het moment dat de koe gaat liggen komen haar knieën niet in aanraking met de harde ondergrond. Eenmaal liggend ‘zweeft’ de koe op het water en wordt haar gewicht gelijkmatig verdeeld. Hierdoor ontstaan geen drukpunten en worden kale en gezwollen hakken voorkomen.
Het effect van warmte afvoer komt alleen tot zijn recht als het waterbed rechtstreeks op de ondergrond wordt gemonteerd. Alleen het gebruik van een tweede watercompartiment als kussen voor extra kniecomfort, ondersteunt dit effect. Alternatieve materialen voor kniecomfort hebben een isolerende werking waardoor de voordelen van het waterbed minder sterk aanwezig zijn.
Vanwege de bacteriedruk is het bij warm weer belangrijk om de ligboxen extra schoon en droog te houden. Water behoudt zijn eigenschappen en zorgt er voor dat het waterbed altijd naar zijn originele vorm terugkeert. Zodra er geen koe op het waterbed ligt of staat, neemt het waterbed een bolle vorm aan. Dit heeft als voordeel dat urine en eventueel uitgelegen melk van het waterbed aflopen. Dit maakt het waterbed droger en hygiënischer dan iedere andere vorm van boxbedekking, zonder veel extra strooiselkosten of arbeid. Comfort voor de koe en de melkveehouder.
Natuurlijk bieden waterbedden het hele jaar door comfort voor uw koeien. Ook in de winter heeft het beton onder de waterbedden een temperatuur van 4 tot 7 graden Celsius. Dit is op dat moment warmer dan de temperatuur van de lucht. De koe verwarmt het waterbed met haar lichaamswarmte. Door de ‘warme’ temperatuur van het beton, verdwijnt de warmte niet vanuit het waterbed naar de ondergrond. Het rubber houdt de warmte langdurig vast en het water in de waterbedden zal dan ook niet bevriezen. Ook in de winter kunnen we u het waterbed dus warm aanbevelen.